Nogle fordele ved økologiske, danske æbler

Transport og CO2-udledning

Ifølge portalen Miljø og Sundhed er produktion og transport af frugt omkring i verden kilde til en del CO2-udledning:

1 kg æbler fra Argentina udleder ca 1243 g CO2
1 kg æbler fra Frankrig udleder ca 694 g CO2
1 kg æbler fra Danmark udleder ca 506 g CO2

se reference . . .

Vi kan tilføje at 1 kg æbler købt på æbletoften hverken er transporteret eller opbevaret på kølerum – så hvis du alligevel er på disse egne kommer den eneste udledning ved vores æbler fra en ret beskeden kørsel med redskaber i plantagen.


Æbler og allergi

Størstedelen af æbleallergien skyldes imidlertid et allergent protein: mal d. Dette findes i forskellige mængder i forskellige æblesorter og der er derfor stor forskel på hvor allergene de forskellige sorter er. Fx er Granny Smith & Cox Orange, Gala, Jonathan, Jonagold, Fiesta & Golden Delicious stærkt allergene, Elstar, Alkmene, Topaz & Idared middel allergene og Gloster, Santana, Jamba, Altlšnder & Belle de Boskoop svagt allergene. Desværre er der ikke tilgængelige tests for de fleste af de økologisk dyrkede sorter, men har du erfaringer med sorter du som æble-allergiker kan tåle, hører vi gerne om det (e-mail os).

Med hensyn til allergi er der er ikke megen viden om økologiske kontra konventionelle æbler. Et enkelt studie (International Journal of Horticultural Science 2010, 16 (3): 91–93.) viser dog at der generelt dannes mindre af det allergene mal d protein i økologisk dyrkede æbler end iæbler fra konventionel IP-produktion.

Der kan i øvrigt være forskel på hvor allergent henholdsvis frugtkød og skræl er hos samme sort. Hos Gala er fx skrællen meget allergen mens frugtkødet kun er svagt allergent. Det omvendte er tilfældet hos Jonathan.


Økologiske æbler og sprøjtemidler

Når konventionelle æbler testes for sprøjtemidler viser det sig at der findes rester af sprøjtemidler i langt de fleste. Fødevarestyrelsen kunne således påvise sprøjterester i over 2/3 af de testede danske æbler. Økologiske æbler må også sprøjtes, men kun med ret hamløse stoffer (se mere her). På æbletoften sprøjter vi slet ikke, så vores æbler er altid rene :-)


 

til usprøjtning start

til forside