Podning

 

Podningen foregik i slutningen af april. Vi havde besluttet at pode med kilepodning. Ved kilepodning flækker man podegrenen med en dolk og indsætter podekvistene i sprækken. Metoden er ret voldsom for træerne idet men efterlader en stor sprække i veddet. Til gengæld er den praktisk ved at træet selv klemmer sammen om podekvistene så de sidder urokkeligt fast. Desuden bliver vækstretningen opret, hvilket er praktisk når det nye skud skal danne den lodrette hovedstamme i det nye spindeltræ.

 

Man starter med at flække stammen med dolk og hammer.


Stammen flækkes med dolk og hammer.

 

Derefter bankes kilen ned i stammen så siderne kiles ud.


Kilen er sat i.

 


Podekvisten skæres til med et langt, glat snit på hver side.

 


Den færdige podekvist med bark på den kommende yderside og kontaktflade indadtil.

 

Så placeres podekvistene i spalten. Kvistene skal sidde med ydersiden i kontakt med stammens yderside, sådan at der kan dannes en tæt kontakt mellem barken af de to dele. Efter at kvistene er placeret, klippes de til så de har 2-3 knopper fri.

Podekvistene er på plads og klippet til.

 

Så strammes podningen til med bast eller malertape.


På med malertape

 

Alle blottede dele smøres grundigt ind i flydende podevoks. Vær omhyggelig med de små hjørner hvor kvisten går ned i stammen -- og hust de afklippede endeflader på podekvistene. Det er en god ide at gå det hele efter, når voksen er tør. Der er sikkert en del småhuller, der skal tætnes.

Podningen lukkes med podevoks

 

Arbejdet er gjort! Hos os beskæftigede ompodningen af 350 træer to personer i cirka 12 timer.


Færdig række.

 

til forside