Ompodning af 6-årige træer

 

I 2006 besluttede vi at ompode vores 350 træer af Ingrid-Marie til andre sorter. Ingrid-Marie havde de tidligere år været meget hårdt ramt af skurv (inklusiv overvintrende grenskurv) og gav stort set ingen salgbare æbler. Desuden gad vore kunder ikke købe de få æbler vi trods alt producerede da de slet ikke kunne konkurrere med Holsteiner Cox i smagen.


Nypodet række i foråret 2006

Ahrista
Samme række i 2009 efter tre års vækst

 

 

Planen var at ompode dels til Holsteiner Cox, dels til Belle de Booskop og den skurv resistente Ahrista. Ahrista er en ny og stadig beskyttet sort, så vi købte en licens til podning af 100 træer. Podematerialet fik vi fra Fejø Forsøgsplantage. Udstyret til podning er beskrevet her.

Ompodning består af fire faser, der er beskrevet under disse links: Fremskaffelse af podemateriale, nedklipning af bestående træer, podning, opfølgning.

Vi var på forhånd blevet afvaret imod at ompode træerne. Selve podningen var sådan set ikke problematisk, men vi blev advaret imod et besværligt arbejde med at forme træerne bagefter. Vores erfaring er imidlertid at det er gået forbløffende let. 95% af podningerne lykkedes og de største af de nye træer blev i løbet af 1. vækstsæson til flotte 120 cm høje skud med 5-8 perfekte sidegrene.

 


Parti af samme række som på 1. billede: Ahrista efter 6 måneders vækst.

 


Parti af samme række som på 1. billede: Ahrista efter 17 måneders vækst (sept. 2007).

 

 

 

til forside